Natalitatea, urgenta nationala!

Doar 11 mii de copii s-au născut în toată țara, anul acesta, în luna februarie, cu 2500 mai puțini, decât în ianuarie, potrivit Institutului National de Statistică.

Datele arată un declin demografic, care pare de neoprit, după ce, anul trecut, am avut cei mai puțini bebeluși, din ultimul secol – doar 171 de mii. Și în alte țări, ca Italia, scăderea abruptă a natalității, a devenit o problemă de urgență națională
Natalitatea scade dramatic lună de lună.

În luna februarie, anul acesta, s-au născut 11.316 copii, cu peste 2.500 mai puțini față de ianuarie, potrivit Institutului de Statistică. În același timp, numărul deceselor a fost de peste 20.000.

Adrian Dan, sociolog: “Avem România celor care sunt săraci și unde noi avem o natalitate destul de ridicată și cea a celor de mijloc și a unei pături subțiri bogate unde rata natalității e destul de redusă – acolo modelul e un copil pentru o familie. Nu avem suficiente politici de sprijin pentru familiile tinere.”

Statul oferă acum deduceri de 100 de lei lunar, din impozitul pe venit, pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iar concediul de creștere a copilului este de doi ani. Aceste facilități nu au schimbat tabloul general al scăderii natalității. Abia de curând, statul oferă și sprijin financiar sub formă de vouchere pentru a ajuta cuplurile infertile.

Iată evoluția sporului natural, diferența între numărul de nou-născuți și numărul decedaților. La finele anului trecut, am avut un nou record negativ: 171 de mii de nou-născuți față de aproape 200 de mii în 2021. Am ajuns în punctul în care numărul decedaților este de 1,8 ori mai mare față de nou-născuți. Cu o rată a natalității la pământ, presiunea pe bugetul de pensii și sănătate va crește. Nu vor mai fi suficienți angajați, oameni activi, care să susțină cheltuielile tot mai mari ale unei populații îmbătrânite.

În prezent, zece angajați susțin opt pensionari.

Sursa

Lasă un comentariu