Bani pentru fiecare nascut.

În România sunt sate întregi fără copii și școli cu 2-3 elevi. Aceasta este realitatea anului 2023. Ca să sporească natalitatea, primarii acordă stimulente pentru fiecare nou-născut. În unele comune acestea ajung și la 5.000 de lei.

În localitatea Mischii, din județul Dolj, tinerii sunt încurajați financiar să devină părinți. În 2019 autorităţile au acordat un stimulent de 1.500 de lei pentru fiecare nou-născut, după ce în anul anterior au fost doar șapte nașteri. Anul trecut, suma a crescut la 3.000 de lei, iar anul acesta, la 5.000. Numărul copiilor s-a triplat.

Rebeca Zamfir, mamă: „Acum patru ani, când am avut prima fetiță, a fost și primul an în care s-a acordat stimulentul acesta. Iar anul trecut am avut bucuria să primim 3.000 de lei. Am avut nevoie de lucrurile esențiale.”

Simona Murgu, mamă: „Acum s-a mărit la 5.000. Deci, este un real ajutor, a stimulat pe tinerii căsătoriți.”

Lidia Năstăsie, viitoare mamă: „Pentru noieste un real ajutor. Pentru noi a fost foarte greu pentru că am făcut fertilizare în vitro și pe deasupra costurile au implicat mult mai mulți bani decât într-o sarcină obținută în mod natural.”

Edilul din comună spune că decizia de a acorda ajutorul financiar a fost luată în urma unor constatări șocante.

Gheorghe Popa, primar comuna Mischii: „Natalitatea scădea drastic. Doar șapte născuți la o populație de 1.700 de locuitori. Să ajungi să ai în clasă un singur copil. Sunt străzi în care nu exista niciun copil.”

Programul prin care tinerii primesc indemnizații pentru nou-născuți funcționează și în comuna Ghiroda, din județul Timiș.

Sursa

Lasă un comentariu